11.06.2021 22:01Категорія: Загальні новиниАвтор: пресслужба ВОУЛМГ
Тульчинські лісівники заготовляють гіллячковий корм для зимової підгодівлі диких тварин
Наприкінці весни лісівники Вінниччини розпочинають робити запаси кормів для підгодівлі дичини узимку. Першими у зимовому меню диких тварин заготовляють гіллячковий корм. Активно готують «зелені віники» у Тульчинському лісомисливському господарстві.
-У засніжені та морозні зими погіршуються умови добування корму, і це призводить до підвищення смертності або надмірного виснаження диких тварин. Тому-то лісівники уже сьогодні дбають, щоб дичина мала можливість поповнити організм калоріями та мінералами в сувору пору року, - розповідає директор ДП «Тульчинське ЛМГ» Михайло Дан. - Забезпечення кормовою базою диких тварин – це обов’язкова умова збереження та раціонального використання ресурсів тваринного світу. Тож лісівники ДП «Тульчинське ЛМГ» активно використовують літній період для заготівлі кормів.
На сьогодні тульчинські лісівники уже заготовили 5400 шт. гіллячкового корму, який заготовлятимуть і надалі, поки на деревах молоде листя. Дуже важливо правильно заготовити гіллячковий корм, щоб він зберігався і не втратив своїх властивостей до періоду зимової підгодівлі. Гілочки з молодим листям зрізають, занурюють у ропу (розчин кам’яної солі) і висушують у затінку. Після висихання віники зберігають у спеціальних приміщеннях, які гарно провітрюються.
Також для підгодівлі диких тварин у зимовий період зазвичай заготовляють, крім гіллячкового корму, сіно, кукурудзу, зерно пшениці, ячменю, коренеплоди, зернові снопики, закуповують сіль для солонців. Також для підвищення кормової ємності мисливських угідь у стиглих та середньовікових насадженнях створюють кормові ремізи, на яких висівають багаторічні трави, топінамбур. Адже в угіддях підприємства мешкає доволі багато лісових мешканців.
Площа мисливських угідь ДП «Тульчинське ЛМГ» складає 52,2 тис. га. За результатами обліку в лютому 2021 року, в угіддях лісомисливського господарства нараховується 82 голови кабана, 575 козуль, 1119 зайців, 112 куниць, 125 тхорів, 119 борсуків, 66 видр, 164 голів куріпки сірої, 59 лисиць та 6 вовків.
На фото – старший майстер лісу Брацлавського лісництва Олексій Дунський та майстер лісу обходу №3 Сергій Святоха проводять заготівлю гіллячкового корму у Брацлавському лісництві.