Лісівники Вінниччини розпочали догляд за лісовими культурами
10.05.2022 19:55Категорія: Загальні новиниАвтор: пресслужба ВОУЛМГ
Після завершення весняної лісокультурної кампанії у лісівників Вінниччини розпочинається не менш важлива частина робіт – догляд за лісовими культурами. Лісівники ДП «Тульчинське ЛМГ» надзвичайно відповідально ставляться до проведення доглядів за лісовими культурами.
Наразі у лісництвах ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор Михайло Дан, головний лісничий Галина Кілимник) розпочались роботи із доглядів за лісовими культурами. Тульчинські лісівники цього року відтворили 184 га лісових культур, а на площі 5 га було створено нові ліси. Усього підприємство має провести догляди за лісовими культурами на площі 2124 га у держлісфонді та 53 га - у меліофонді (нові ліси). Догляди за лісовими культурами проводять у теплу пору року, в 2-3 кварталах. На сьогодні виконано догляди на площі 250 га.
Загалом догляд за лісовими культурами виконують механізованим, ручним та хімічним способами. Левова частка серед них надається механізованому обробітку.
На сьогодні цей спосіб значно полегшує лісівничу працю, зменшуючи фізичне навантаження. Для проведення механізованих доглядів використовують культиватор КЛБ 1,7, кущорізи (для знищення небажаної порослі), мульчер (знищує у міжряддях небажану рослинність, подрібнює її на дрібну фракцію, яка потім перегниває, збагачуючи ґрунт поживними речовинами).
Проводять догляди у насадженнях віком від одного до чотирьох років. У перший рік після висадки сіянців на лісову ділянку проводять чотирикратний догляд, адже ці насадження ще досить вразливі і потребують особливо пильного догляду для якомога кращих результатів приживлюваності. Наступного року проводять тричі догляд, потім – двічі, і вже у чотирьохрічному віці – один раз.
Основна мета доглядів за лісовими культурами – це створення умов для росту головних лісоутворюючих порід, покращення водного та температурного режиму, усунення негативного впливу трав’янистої рослинності та другорядних порід, сприяння інтенсивнішому росту лісових культур, особливо в перші роки після створення, зниження ймовірності поширення вогню в лісових масивах.